Aanleggen en plaatsen van een oprit in klinkers.

Mogelijkheden in klinkers:

Oprit in betonklinkers
Oprit in granulaatklinkers
Oprit in kleiklinkers
Oprit in betonklinker

Betonklinkers kunnen relatief goedkoop geproduceerd worden waardoor de kostprijs relatief laag is. Dit is een van de redenen waarom je deze stenen in nagenoeg elke bestrating tegenkomt. Daarnaast heeft beton een aantal gunstige eigenschappen. Zo zijn betonklinkers oersterk, onverslijtbaar en door het gebruik van moderne productietechnieken in meerdere kleuren en uitvoeringen beschikbaar. Betonklinkers passen goed bij verschillende woningstijlen en zijn relatief eenvoudig in onderhoud.
Geschikte betonklinkers voor de oprit. Voor een oprit zijn vooral het dikformaat (6cm tot 8cm dik) erg geschikt. Deze klinkers zijn voldoende sterk en kunnen ook zware belastingen aan. Er zijn ook stenen van geringere dikte te koop maar deze zijn meestal niet geschikt voor een oprit waar ook zware voertuigen overheen komen te rijden. Het is overigens niet alleen het gewicht van het voertuig dat bepalend is voor het type klinker. Ook de zijdelingse krachten die vrijkomen tijdens het manoeuvreren van het voertuig spelen een rol. De klinkers in het wegdek moeten deze krachten kunnen weerstaan en moeten op de juiste manier worden gelegd zodat ze niet kunnen verschuiven.
Soorten betonklinkers.Tegenwoordig kun je betonklinkers in vele kleuren en uitvoeringen kopen. Door moderne productietechnieken zijn steeds meer variaties verkrijgbaar waardoor allerlei spannende combinaties tussen verschillende stenen mogelijk zijn. Populair zijn de vierkante formaten met grijszwarte kleur. Deze klinkers hebben de uitstraling van natuursteen (blauw hardsteen) maar zijn een stuk goedkoper. In het straatbeeld zie je ook steeds vaker betontegels met rode herfsttinten terug. Deze passen vanwege hun warme uitstraling goed bij landelijke woningen maar kunnen evengoed toegepast worden bij woningen met een moderne architectuur.
Geborstelde of getrommelde betonklinkers. De uitstraling van een betontegel of klinker kan op verschillende manieren beïnvloed worden. Zo kan het steenoppervlak bijvoorbeeld geborsteld worden waardoor deze een verouderd uitzicht bekomt. Daarnaast kunnen klinkers getrommeld worden in een speciale centrifuge. Hierbij springen kleine stukjes van de randen waardoor de steen een natuurlijk verweerd uitzicht bekomt.

Wat zijn granulaatklinkers?
Granulaatklinkers, ook wel rockstone klinkers genoemd zijn betonklinkers met een typisch gekorrelde look. In de toplaag van deze steen zijn kleurechte granulaten van basalt, hardsteen of een ander mineraal verwerkt. Tijdens een speciaal 'uitwasproces' worden deze natuurlijke mineralen geaccentueerd. Granulaatklinkers hebben een karakteristieke gekorrelde look en zijn uitstekend geschikt voor gebruik in opritten en terrassen. De klinkers zijn kleurvast, worden in de fabriek reeds geïmpregneerd en blijven hierdoor lang mooi.

Voordelen van granulaatklinkers:
Kleurvast, sterk en duurzaam
Karakteristieke gekorrelde look
Vriendelijk geprijsd

Oprit in kleiklinkers.
Indien je een duurzame oprit wenst met kleurvaste stenen dan zou je kleiklinkers kunnen overwegen. Deze gebakken stenen gaan een leven lang mee en zijn in de kern gekleurd waardoor ze niet van kleur zullen gaan verschieten. Een oprit in kleiklinkers past goed in een landelijke omgeving en bij woningen met een klassieke bouwstijl.
Kleiklinkers zijn weinig poreus en erg geschikt voor gebruik in opritten, terrassen en andere vormen van bestrating. Door de dichte structuur kan vocht niet in de steen dringen waardoor mossen en algen zich minder goed kunnen hechten. De stenen zijn tot in de kern gekleurd en zullen ook bij slijtage hun oorspronkelijke kleur niet verliezen.

Voordelen van een oprit in kleiklinkers:
Blijft lang mooi (de stenen zijn in de kern gekleurd)
Authentieke look
Sterk, slijtvast en goed te onderhouden
Grote keuze aan kleuren en uitvoeringen

Klinker voor de oprit – welke dikte?
Voor een oprit in kleiklinkers gebruikt men in de regel stenen met een minimale dikte van 6 cm. Deze dikte is nodig om de oprit voldoende stabiel te maken voor belasting door personenauto's. De klinkers mogen vanzelfsprekend ook onder zwaardere belasting niet gaan breken of verschuiven, en daarom kiest men voor opritten die belast worden door zware terreinwagens of vrachtwagens vaak voor klinkers die wat dikker zijn (7 of 8 cm dikte).
Aanleggen van opritten in waterdoorlatende klinkers.De grote toename van verharde oppervlakken heeft tot gevolg dat het hemelwater niet meer op een natuurlijke wijze in de ondergrond kan dringen. Grote hoeveelheden hemelwater moeten bijgevolg via rioleringen en waterlopen worden afgevoerd. Bij overvloedige regenval kunnen deze afvoersystemen de toevloed niet meer aan.
Riool overstorten treden in werking en beken, rivieren en straten stromen over. Hemelwater laten infiltreren via waterdoorlatende betonstraatstenen biedt een oplossing voor deze waterproblematiek. Waterdoorlatende betonstraatstenen laten het hemelwater immers ter plaatse infiltreren. Via de fundering wordt het water gebufferd en vertraagd naar de ondergrond afgevoerd. Hierdoor worden enerzijds rioleringen ontlast. Anderzijds wordt tegelijk de steeds verder dalende grondwaterstand op peil gehouden.
Zij vormen dus een efficiënte oplossing, die bovendien tegemoetkomt aan een toenemend milieubewustzijn!

Aanleggen van opritten in eccogravel- platen (honinggraad).
Eccogravel-platen hebben een dikte van 4 cm en zijn opgebouwd uit zeshoekige honingraten. Deze kunnen gevuld worden met grind of siergrind. Er ontstaat een hecht oppervlak dat uitstekend begaanbaar is en een waterdoorlatende verharding blijft. Makkelijk berijdbaar zonder vorming van putjes of sporen en probleemloos in onderhoud. Aan de onderkant zijn de platen voorzien van waterdoorlatend antiworteldoek.
Deze kunnen zowel geplaatst worden onder stabilisé of onder fundering steenslag met 0/40 steenpuin op een afwerking laag van 5 cm kakaanslag 2/7.