Aanleggen van terrassen die steeds op de ………………………… manier geplaatst worden.
Tegels zijn erg populair als bestrating en ze worden veel gebruikt in opritten, tuinpaden en terrassen. Een terras in tegels wordt zwaarbelast. De tegels moeten daarom voldoende sterk zijn en op de juiste manier geplaatst worden. De werkwijze is als volgt: in de verse chape is een bed van mortel en tegels ingestreken met kleefcement.

Mogelijkheden in tegels.
Terras in natuursteen tegels
Terras in megategels
Terras in keramische tegels

Een terras in natuursteentegels.
Een terras in natuursteen is prachtig om te zien en kan een heus visitekaartje voor je woning zijn. Natuursteen is niet het meest goedkope materiaal maar je krijgt er wel een uiterst stijlvolle en robuuste bestrating voor terug die lang meegaat en waar je jarenlang geen omkijken naar hebt.

Soorten natuursteen voor de oprit
Voor gebruik in terrassen zijn vooral tegels van basalt, graniet of hardsteen erg geschikt. Deze natuursteensoorten zijn voldoende hard en kunnen zware belasting door voertuigen aan. Blauwe hardsteen is vanwege zijn blauwgrijze look en aantrekkelijke kostprijs erg populair, gevolgd door basalt en graniet. Hardsteen wordt meestal uit Aziatische landen geïmporteerd (China) omdat men hier beschikt over grote voorraden en de arbeidskosten laag zijn. Het steenoppervlak kan op verschillende manieren bewerkt worden waardoor de tegel een specifiek karakter krijgt. Specifiek voor opritten zijn tegels met een ruw oppervlak soms interessant omdat deze niet glad worden.

Gevlamd, geborsteld en gezoet
Het oppervlak van natuursteen kan op verschillende manieren behandeld worden. Zo kan men het oppervlak bijvoorbeeld opruwen door het gesteente bloot te stellen aan een hete vlam. Door de grote temperatuurverschillen springen er stukjes van het gesteente waardoor het oppervlak ruwer van structuur wordt. De tegel krijgt hierdoor een robuust uitzicht en wordt tevens minder glad. Gevlamde en geborstelde tegels van natuursteen zijn om deze reden geschikt voor gebruik bij terrassen en zwembaden. Maar ook voor een oprit is het belangrijk dat de tegels niet al te glad zijn. Gezoete tegels zijn glad gepolijst en hebben een stijlvolle moderne uitstraling. Ze passen goed bij een moderne architectuur.

Een terras in megategels
Megategels zijn hot. Ze passen goed bij een moderne architectuur en zijn uitstekend te combineren met andere contrasterende materialen zoals klinkers, hout of split. Een terras in megategels heeft een moderne hedendaagse uitstraling en is daarmee een waar visitekaartje voor je woning.

Wat zijn megategels?
Megategels zijn grote tegels van minimaal 100x100 cm. Ze kunnen van beton, keramiek of natuursteen zijn gemaakt maar voor gebruik van een terras komen vooral de megategels van beton in aanmerking. Megategels worden vaak verwerkt in moderne terrassen, zwembadboorden, looppaden en opritten. Ze zorgen voor een ruimtelijke minimalistische uitstraling en kunnen ook perfect gecombineerd worden met bijvoorbeeld split van natuursteen of een ander contrasterend materiaal.

Soorten megategels
Megategels zijn verkrijgbaar in de formaten: 100x100, 100x50, 120x80 en 120x25. Deze formaten kun je onderling goed combineren waardoor allerlei creatieve legpatronen mogelijk zijn. Ook qua uitvoering zijn er verschillende opties. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen uit tegels met betonlook of natuursteenlook, maar het zijn vooral de rockstone tegels (granulaattegels) die er qua uitstraling bovenuit springen. Deze tegels zijn voorzien van natuursteengranulaat en hebben een moderne luxueuze uitstraling. Indien juist toegepast kun je er een gevoel van openheid, ruimte en rust mee creëren.

Aanleggen van een terras in megategels
Het plaatsen van megategels is vakwerk en moet uiterst nauwkeurig gebeuren. De tegels wegen al gauw meer dan 125 kilogram per stuk en er is speciaal gereedschap nodig om ze op hun plaats te kunnen leggen. Het fundament van de oprit is erg belangrijk. Deze moet voldoende stevig zijn en goed drainerend. Meestal legt men eerst een fundament van 15 à 20 cm dik van gebroken steenslag, betonpuin of stabilisé. Hier bovenop komt dan een straat-laag te liggen van ongebonden zuiver rivierzand of gebroken split waarin de tegels worden gelegd. In tegenstelling tot klinkers en kleinere tegels mogen megategels nooit afgetrild worden. Het voegen van dit soort grote tegels gebeurt meestal met wit kwartszand.

Een terras in keramische tegels.
Keramische tegels zijn dunne stijlvolle tegels die in allerlei moderne dessins en natuurprints verkrijgbaar zijn. Ze zijn met name geschikt voor looppaden en terrassen maar kunnen bij een juiste plaatsing ook voor de oprit worden gebruikt. Een oprit in keramische tegels is nagenoeg onverslijtbaar, blijft lang mooi en is makkelijk te onderhouden.

Keramische tegels
Keramische tegels worden van een speciaal kleimengsel gemaakt waaraan pigment en toeslagstoffen zijn toegevoegd. Het mengsel wordt onder druk in een oven wordt gebakken waarna een tegel ontstaat die erg hard is en in de kern gekleurd. Door moderne productietechnieken kunnen de tegels voorzien worden van allerlei kleuren en moderne prints. Keramische tegels kunnen vanwege de extreme hardheid vrij dun uitgevoerd worden (2 cm dik). Door het grote aanbod aan decoratieve prints kun je er stijlvolle terrassen en looppaden mee creëren.
Soorten keramische tegels
Het aanbod aan keramische tegels is groot. De meest luxueuze tegels worden geproduceerd in Italië. Hier maakt men stijlvolle tegels die haast niet van echt natuursteen te onderscheiden zijn. Zo kun je kiezen uit tegels met basaltlook, graniet, marmer, blauwe steen, leisteen en betonlook. Populair is het formaat 60x60 en 80x80 cm maar deze tegels zijn vooral geschikt voor gebruik in terrassen of looppaden.

Voordelen van een oprit of terras in keramische tegels
Verkrijgbaar in uitzonderlijk mooie prints (gelijkend op natuursteen, hout, beton, enz.)
In de kern gekleurd (ze blijven altijd mooi)
Keramische tegels nemen nauwelijks vocht op
Makkelijk schoon te maken
Hard en slijtvast
Nadelen van keramische tegels
Relatief duur (soms zelfs duurder dan natuursteen)